Ana SayfaFEMİNİZMRegli -daha da çok- konuşalım!

Regli -daha da çok- konuşalım!

Ya orta 1, ya orta 2’deydim, Anadolu Lisesi’ndeki fen derslerinden birine sağlık memurları gelmişti. Sağlık memurları mıydı tam da hatırlamıyorum aslında ama bir şekilde sağlık sektöründen insanlardı ve ergenliğe girişte vücutta olan değişiklikleri anlattılar sınıfa. Dersin bir noktasında da sınıftaki erkekleri çıkarttılar ve kalan biz kızlara reglden bahsedip sonunda da birer ped verdiler. Bu eğitimi aldığımız sırada aramızda hali hazırda regl olmuş arkadaşlarımız da vardı olmayanlar da. Her iki grupta da genel eğilim o pedleri yana yakıla saklamak ve sınıftaki ergen erkek güruhuna alay konusu olmamaktı. O yaşta aklımız o kadarına eriyordu çünkü. Nitekim erkekler sınıfa geri döndüklerinde saklanamamış bir iki pedle çok dalga geçtiklerini hatırlıyorum. O yaşta akılları o kadarına eriyordu çünkü.

Şimdi yaşımı ortaya çıkartmak istemiyorum ama bu olay yaklaşık 20 sene kadar önce yaşandı ve bunca senede maalesef regl ile ilişkimiz bu sahneden çok da ileriye gitmedi. O günkü çocuklar koca koca kadın ve erkekler oldular ama regl olduğu sırada hala utanarak ‘Karnım ağrıyor’ diyen mi istersiniz, kısık sesle ‘Hasta oldum’ diyerek halini anlatmaya çalışan mı? Ped alırken türlü çeşitli şekillere giren mi ararsınız, tampon kelimesini duyunca gözleri büyüyerek dehşete düşen mi? Geçen gün misal marketten çıkarken öndeki adam zeytin ve deterjana sarılıp çıktı poşet almamak için, çanta da getirmemiş yanında, öyle gitti. Benim de aldıklarım çantaya sığmadı, bir şişe şalgama sarıldım. Kasadaki kız dedi ki ‘Çanta getirmişsiniz iyi, insanlar getirmiyor, geçen bir bayan ped aldı öylece de çıktı.’ Şimdi öndeki adamın zeytinleri ve benim elimdeki şişe normal de ped mi anormal? Bunu yadırgayanın başka bir kadın olması konusuna ise girmek bile istemiyorum.

Bunun böyle olmasına elbette hiç ama hiç gerek yok aslında. Yani bunun böyle olmasına gerek olmadığını anlatmak için bir cümle kurmak bile tuhaf geliyor 2019 senesinin bir yerinde. Regl olmanın anormal, utanç verici, ayıp, gizli ya da fısıldaşılarak bahsedilecek bir şey olmadığını bu zamanda hala söylemek zorunda kalacağımızı düşünmezdim ama öyle oldu. Kadın anatomisinin çok doğal bir parçası ve hatta insanlığın üremesinin temeli olan bir konuyu artık konuşmaktan çekinmeyelim, adını olduğu gibi söylemekten imtina etmeyelim dilerim.

Konunun bir de geçen hafta meclis gündemine kadar taşınan maliyet konusu var ki (ilgili habere Dijital Topuklar Instagram hesabından da ulaşabilirsiniz) aslında çok derin ve ‘Kaç para bir ped?’ denilip geçilemeyecek kadar önemli bir konu. Kadınların hayatlarının bir kısmı boyunca illa ki ihtiyacı olacak bir ürünü parayla almak zorunda kalması ve bir de gezegene bırakılan atık miktarı artık dünyanın her ülkesinde tartışılan bir konu ve bunu da ‘Tampon demek neden ayıp değildir? Menstrüal kap nedir, nerelerde bulunur?’ konulu ayrı bir yazıda anlatmak isterim. Hijyenik günler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read