Ana SayfaDİŞİTAL SESLERKurtarıcı Ruh Evita

Kurtarıcı Ruh Evita

Düşe kalka yürüdüğü, zaman zaman koştuğu ama hep dimdik durduğu bir yolculuktu hayat onun için. 1919 yılında babası tarafından istenmeyen bir çocuk olarak dünyaya geldiğinde, Arjantin’de estireceği rüzgârdan kimsenin haberi yoktu.

15 yaşında yaşadığı yoksul hayattan kurtulmak için Buenos Aires’e kaçtı. Buenos Aires’in kendisini sevmediğini düşünse de, bir süre oradaki radyo ve kabarelerde küçük roller aldı.

Aradan geçen yıllardan sonra 1944’e geldiğinde, San Juan depreminde yaralananların yardımına koştu. Luna Park standında organize edilen etkinlikte onunla tanıştı; kendisinden 24 yaş büyük Albay Juan Peron! Eva’nın zekası ile etrafını aydınlatması Peron’u çok etkiledi. İkisi de bu tanışmanın etkilerinden henüz bihaberdi!

Albay, tanışmadan 6 ay önce eşini rahim kanserinden kaybetmişti. 1945’te sivil darbeyle tutuklandıktan sonra Eva’nın sendikaları organize ederek başlattığı grevler sayesinde özgürlüğüne kavuştu. İlk dönüm notasını Albay’ın hapisten çıktığının ertesi günü evlenmeleri ile yaşadılar.

Henüz 1 yıllık evlilerken, Albay Juan Peron Arjantin Devlet Başkanı seçildi. Eva ise eşinin arkasında değil, hemen yanında yer aldı. Seçimlerden üç gün sonra halka seslenen Eva, Arjantinli kadınların hayatta ve politikada eşit olacağına dair söz verdi. Bu konuşmadan kısa bir süre sonra 1947 yılında, kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etti.

1948’de “Evita” ismini almasında etken olan “Eva Peron Vakfı”nı kurdu. Okul, hastahane, yaşlı ve dul kadınlar için sığınma evleri yaptı. Halkın “Azize” olarak gördüğü Eva Peron işçi ve yoksulların da sevgilisi oldu.

Yıl 1949… “Peronist Kadın Partisi”ni kurarak, kadınların yeryüzündeki önemini pekiştirerek dünyaya örnek oldu.

Baş ağrılarının dayanılmazlığını eşinden saklayamaz hale geldiğinde, Albay bir kez daha aynı gerçekle yüzleşti. Eva da ilk eşi gibi rahim kanseriydi. Hastalığı onu hayatı boyunca verdiği mücadeleden alıkoymadı. Kadınların ilk seçme hakkını aldığı 1951 seçimlerinde hastahanede oy kullandı. Arjantin tarihinde ilk kemoterapi uygulanan kadın olup, dünyanın en ünlü onkoloğu tarafından ameliyat oldu. Ancak yapamadı. Hayatında ilk kez başaramadı. 26 Temmuz 1952 yılında, henüz yapacak çok fazla değişiklik, estirecek deli rüzgârlar varken, 33 yaşında sadece bir ruh olarak aramızda kaldı. Ölümü sonrasında, milyonlarca insan ona olan saygısını yas tutarak ifade etti. Milyonların katıldığı cenaze töreni ile unutulmaz anlara şahitlik edildi.

Ölümünden sonra da mücadelesi devam etti. Eşi tarafından çağın ilerisinde kullanılan tekniklerle mumyalatılan Evita, eşi iktidardan düşene kadar evde sergilendi. 1955 yılında o gün askerler tarafından alınan mumya, zor şartlar altında saklandı. 1957 yılında Vatikan’ın çabasıyla Milan’da farklı bir isimle gömüldü. Ancak, 1974’de tekrar başkan olan Juan Peron, bir yıl sonra ölünce, yeni başkan seçilen 3. eşi Isabelle Peron, Evita’yı Buenos Aires’de yer alan La Recoleta’daki aile kabristanına emanet ederek huzura kavuşmasını sağladı.

Ardında yeni bir Arjantin, değişen kadınlar bırakan Eva Peron hayatla ve insanla olan mücadelesine farklı bir dünyada devam ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read