Bloğun Bloğu

Bu soruları kuşkusuz küreselleşme teorileriyle açıklayabiliriz. Küçük bir köy haline gelen dünyamızda ‘ben de varım’ ve ‘etkileşim istiyorum’ demenin bir yolu belki de blog yazmak. Artan hareketlilik içerisinde bir günce,bir nefes, itibar , bilgi kaynağı… Burada sorgulamak istediğim ise başka bir boyut. Sosyal medya araçlarından biri olan bloğun bloğunu yazmak.
Dünyada ilk kez Justin Hall tarafından 1994 yılında üniversite hayatını anlatmak amacıyla başlatılan blog yazma pratiği Atıf Ünaldı tarafından 2000 yılında yazılmış. Ben ise etkin bir blog sayfası oluşturmayı, buna başlayanlara nasıl anlatabilirimle başladım yola. Bu yolda gerekli eğitimleri – ki bunlar İstanbul İşletme Enstitüsü’nün Bilal Ş. tarafından verilen “Blog yazarlığı” ve Dr. Sertaç D. tarafından verilen “İçerik editörlüğü” eğitimleridir- önce ben almalıyım diye düşündüm.
Blog yazarlığı ama nasıl?
Bloğun kısa hikayesine değindim. Peki blog yazmak ne anlama gelmektedir? Etkin bir blog neleri kapsar? Şimdi bu sorulara bakalım. Evet; benim bir bloğum var ama anlatıcı olabilmek için bloğun bloğuna ihtiyacım vardı. İstanbul İşletme Enstitüsü’ nün daha önce bahsettiğim eğitimleriyle ise bu amaçla tanıştım. Şimdi eğitimden öğrendiklerimi yukarıda sorguladıklarımla birleştirmeye çalışacağım.
Blog kendini ifade etme aracı olabildiği gibi para kazanılan bir araç da olabilir pekala. Etkin bir blok için anahtar kelimelere, araştırma , kurgu , oluşturma döngüsüne, kullandığınız başlıklara dikkat edilmeliymiş. Bloğu kurumsal iletişim bağlamında
şirketinizin itibarı için de kullanabilir daha çok müşteriyle etkileşim kurabilirmişsiniz. Unutmamalı ki bu eğitimlerden öğrendiğime göre e- ticaret hacminin artması blog yazarlığının “yeni nesil “ meslek haline gelmesine yol açıyormuş. Etkin bir blog bizi bazen bir video bazen de bir fotoğrafla da vurabilir. En önemli yanlarından biri de bloğu her kesime hitap edecek biçimde kısa ve anlaşılır cümlelerle yazmak. Bloğunuza bir çiçeği sular gibi bakmalısınız. Yani örneğin haftada bir, bir ileti girmek gibi… Başlık son derece önemliyken anahtar kelimelerinize de dikkat etmelisiniz. Yine bu eğitimin bana bir katkısı konuyu araştırıp hedef kitlemi belirledikten sonra “Google anahtar kelime planlayıcısına” , “wordtracker , keyword tool “ gibi sitelere
başvurabileceğim.
Blogger kimdir? Blog yazmanın kişisel gelişimle ilişkisi nedir?
“Bir platforma bağlı nitelikli online yazarlarımıza “ blogger diyoruz. Bir blogger entellektüel bilgi birikimine sahip olmalı, dilbilgisi açısından zengin olmalı, etkin bir SEO bilgisiyle kreatif düşünceyi harmanlayabilmeli aldığım eğitimlere göre. Kişisel gelişim kavramı da hayatımızda 2000’li yıllarda bolca konuşulmaya başlanmıştır. Kişinin gerek gezerek, gerek okuyarak ve nihayetinde ne güzel ki online yani dijital olarak biriktirdiği deneyimler olarak tanımlıyorum ben. Günümüz dünyasında, Kültürel İncelemeler yüksek lisans programından mezun olan uzman bir sosyolog olarak fikrim tıpkı metinler arası olabilecek bir okuma gibi farklı disiplinlerinde etkileşimi önemlidir. Bu ne demek? Tıpkı benim şu an yaptığım gibi sosyoloji bilgimi yeni iletişim alanlarıyla konuşturabilmek. Edebiyattan da anlamak ama fotoğraf da çekebilmek. Felsefe de yapabilmek ama fizikten de yararlanabilmek. Yani “disiplinlerarası” bir yerden hayata bakabilmek . İşte bu benim blog yazarının entellektüel birikimi dediğimiz şeye tekabül ediyor bence.
Kişisel gelişimi böyle tanımlayınca bu eğitimlerden öğrendiğim iki önemli sözle yazımı noktalıyorum. Umarım metnim size burada niyet ettiklerimin dışında yeni kapılar açabilmiş, paylaşım hevesi yaratabilmiştir.
“ Blog yazmak : okuyarak öğrenmek, öğrenerek yazmak .”
“ Nitelikli içerik kraldır.”*
Kaynakça :
İstanbul İşletme Enstitüsü 10 dönem “ Blog Yazarlığı “ ve “ İçerik Editörlüğü” eğitimleri,
Ocak 2020
http://sosyalmedyakulubu.com.tr/faydali-bilgiler/yil-1994-ilk-blog-yazisi-ile-tanistik.html/
https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/turkiyenin-en-eski-bloglari-belirlendi-iste-o-
liste/
https://www.brandingturkiye.com/icerik-yazari-olmak-isteyenlerin-kazanmasi-gereken-9-
aliskanlik/
* Editörün not: Dijital Topuklar olarak bu söylemi “Nitelikli içerik kraliçedir” olarak revize edip, kullanmayı tercih ediyoruz.
Dijital Topuklar’da yazılan yazılar, yazarın bakış açısı ve fikirlerini yansıtmakta olup, Dijital Topuklar’ın görüşlerini temsil etmeyebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read