Ana SayfaDİŞİTAL SESLER2020 Nasıl Bir Yıl Olsun?

2020 Nasıl Bir Yıl Olsun?

Daha bir hafta önce 10 yıllık bir dönemi geride bırakıp, 10 yıllık yeni bir döneme giriş yaptık. İngilizce’de ‘decade’ diye bir kelime var. 10 yıllık süre demek. Bizde tam olarak bir karşılığı yok ama olsaymış çok da işe yararmış, aslında kullanışlı bir kelime.

Yeni yıl veya yeni 10 yıl kararları için Aralık ayında vakit ayırabildiyseniz ne güzel. Bazılarımız yıl sonu telâşesi ve kapanış işlemleri yoğunluğu sebebiyle Ocak’a bırakmış olabilir. Her halükârda kararlarınıza ek olabilecek birkaç önerim var.

Yeni yıl kararları çalışmasına başlarken çıkış noktam hep şu soru oluyor: 2020 yılı nasıl bir yıl olsun?

Arkasından da soruyu destekleyen şu sorular geliyor:

  • Nasıl bir yaşam istiyorum?
  • Nasıl hissetmek istiyorum?
  • Nelerle uğraşmak istiyorum?
  • Hayatımda neler olsun istiyorum?

Soruları sakin kafayla cevaplamak için sevdiğim kafeye gidip, her zaman oturduğum köşeye kurulup, sevdiğim içeceği alıp, defterime ufak ufak karalamaya başlayınca neler istediğim ortaya çıktı:

2020’de hayatımda daha fazla fikir, görüş, sohbet, edebiyat, sanat, kelimeler, melodiler, yardım, işbirliği, dayanışma olsun. Sadelik ve sakinlik de bunlara eşlik etsin.

Alışılagelmiş maddeler yani diyet, spor hedefi, meditasyon, yeni bir şey öğrenme hedefi yok. Bunları koymadım çünkü bunlar hayatımın akışında zaten var.  Hedeflerde olmalarına gerek yok, yeni yıl kararları listesinden sonsuza kadar çıktılar. Kararlar listesi hafifledi!

Listede maddi şeyler de yok. Yeni bir mont veya çizme istemiyorum mesela. Eve yeni bir eşya, yeni kozmetikler, takılar, çantalar da istemiyorum. Bu, yıl içinde hiç alışveriş yapmayacağım anlamına gelmiyor, alışveriş yaparken ihtiyaçlarıma göre hareket edeceğim demek oluyor. Bunu 3 yıldır uyguluyorum ve çok memnunum.

Yenilerini almak bir yana var olanların büyük bir kısmını da paylaşmak, dağıtmak niyetindeyim. Malum herkesin ihtiyaçlarına sahip olma yöntemi satın almak olamayabiliyor.  Evinizde âtıl duran ve uzun süredir bir gün belki kullanılmayı bekleyen bir kıyafet ya da eşya bir başkasını çok sevindirebilir.

Ben yıl boyunca, hayatımda, anlam yüklü güzel kelimeler içeren sohbetlere, filmlere, kitaplara, şarkılara yer vereceğim. Yardım, dayanışma ve işbirliği çalışmalarının içinde olacağım. Tüm bunların yanı sıra bir de ihtiyacım olmayan kıyafet ve eşyaları gerçekten ihtiyacı olanlarla paylaşacağım. Peki ya siz? 2020 sizin için nasıl bir yıl olsun?

Önceki İçerikKucağımdaki Kara Taş
Sonraki İçerikKadın=Uyumsuz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read