Ana SayfaİLHAM VEREN TOPUKLARTarım Dünyasına Bir İlham: Tülin Akın

Tarım Dünyasına Bir İlham: Tülin Akın

Aydın’da kurduğu Akıllı Köy sistemi ile tarım uygulamalarını günümüz teknolojisiyle buluşturan girişimci Tülin Akın, İlham Veren Topuklar köşemizin bu haftaki konuğu.

Tülin Akın, köy öğretmeni olan babasının mesleği dolayısıyla hayatı boyunca Anadolu’nun pek çok farklı yerinde bulundu, Akdeniz Üniversitesi’nde Tarımsal Pazarlama bölümü öğrencisiyken Türkiye’nin ilk online tarım ağı olan tarimsalpazarlama.com’u kurdu. Tarımsal e-ticaret ve iletişim sitesi olarak çiftçilerin ücretsiz faydalandığı platform ile 2007 yılında İhracatın Yıldızları’nda e-ihracat kategorisi birincilik ödülünü aldı.

Çiftçilerin birbirleriyle doğru iletişim kurabilmesini, tecrübelerden faydalanabilmesini sağlayan platform, kısa sürede 200.000’den fazla üye sayısına ulaştı. Aldığı eğitim, toprağa olan sevgisi ve yaptığı işe olan inancıyla birçok yeni proje geliştirdi ve bu alanda çalışanlara da ilham oldu.

Bankalarla anlaşmalar yaparak geliştirdiği projelerde, çiftçilere özel kredi kartları ve kredi sistemleri modelleyerek yaklaşık 12.000 köyde bilinçlendirici ziyaretler gerçekleştirdi, sayesinde binlerce çiftçi doğru ve karlı bir şekilde kredi kullanma imkanına kavuştu. Vodafone ortaklığıyla kurduğu Çiftçi Kulübü’nde de çiftçilere özel uygulamalar sayesinde 1 milyon 400 bin çiftçiye ve ailesine ulaştı, tarımda erken uyarı sistemini yaygınlaştırdı. Intel’in desteklediği ve her eğitim seviyesinden kişinin kullanımına uygun bir yazılım geliştirilmesine öncü oldu, çiftçilerin bilgiye erişimini kolaylaştırdı. Çiftçi Kulübü iş modeli 2015 yılında Hindistan, Gana, Kenya, Yeni Zelanda ve Tanzanya da uygulanmaya başlandı.

Tülin Akın’ın özellikle üzerinde çalıştığı konulardan biri de su kullanımı. Yanlış ve bilgisizce yapılan sulama uygulamaları, her yıl binlerce ton suyun ziyan edilmesine ve tarımda da yanlış uygulamalar sonucu işgücü israfına neden oluyor. Akın’ın bu yönde geliştirdiği projelerle akıllı su kullanımını destekleyen teknolojiler de köylülerle buluşturuldu.

2012 yılında Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfı’ndan Türkiye’nin Fark Yaratanı, 2013 JCI-TOYP “Dünyanın 10 Başarılı Genci” Girişimcilik Ödülü, 2013 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti -KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülünü aldı ve BM tarafından 2014 yılında Nobel’e aday gösterildi. ‘TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri’ ve ‘Tarımsal Pazarlama’ şirketlerinin de kurucu ortağı. Ancak en çok dikkat çeken projelerinden biri de, Aydın’da kurulan “Akıllı Köy” projesi.

Tülin Akın, Ayşe Arman’a verdiği röportajda Akıllı Köy projesini şöyle anlatmıştı:

“Yeni nesil bir kırsal yaşam modeli bu. İleri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanakları, kırsalda tarım sektörüyle buluşturuyoruz ve küçük üreticilerin verim ve kârlılığının artırılmasını hedefliyoruz. Böylelikle aile çiftçiliği teknolojik tarımla buluşuyor. Ve tabii, göçü engellemek ve köyde yaşamı cazip hale getirmek için çalışıyoruz. Projeyi çocuklar, gençler, kadınlar, erkekler herkes için ayrı bir plan dahilinde yürütüyoruz. Örneğin çocuklar köyde robot yapıyor, kodlama öğreniyor. Belki de geleceğin tarım makineleri, sensörleri, programları onların ellerinden çıkacak. Bizim alışık olduğumuz köylerde, inekleri ve tarlası olan bir aile, ineklerini iki kere sağmak zorunda olduğu için bir yere gidemez. Bazen büyük şehri bile göremez. Sonra, tarlaların da sulanması lazım. Ya gece ya da sabah çok erken kalkmaları gerekiyor. Tarla uzaktaysa yol yapmaları gerekiyor. Salma sulama yapıyorlar -ki buna ‘vahşi sulama’ diyoruz- çok yabani ot çıkar ve onları daha sonra ayıklamaları gerekir.

Oysa Akıllı Köy’de toplu sağım sistemi var. İnekler, kaşıma aparatları ve serinletme ünitesi olan bir meradan çıkıyor, sağılarak ahırına dönüyor. Çiftçiye ineği hakkında anlık bilgiler gidiyor. Çünkü ineklerin ayaklarında akıllı bilekliklere benzeyen padometreler var. İneğinden ne kadar süt sağılmış, anında bilgi sahibi oluyor. Uzaktan damla sulama sistemini cep telefonundan açıp kapatabiliyor. Ve doğru sulama yapıldığında yabani otlar azalıyor. Sadece bitkiler besleniyor ve gübreden de tasarruf ediliyor. Sensörlerden, tarlası hakkında bilmesi gereken her şeyi öğrenebiliyor. Toprak ve su daha iyi yönetildiğinde çevre kirlenmesi de azalıyor. Ve bunlar sadece küçük ve basit örnekler. Çok daha fazlası var…”

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri’nde de jüri üyesi olarak karşımıza çıkan Tülin Akın, toprağa ve tarıma olan sevgisini yaşatmaya ve elinden geldiğince çiftçiyi besleyen projeler üretip ilham vermeye devam edecek.

Bu web sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Dijital Topuklar’a aittir ve sponsorun görüşlerini yansıtmamaktadır.   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read