Ana SayfaDİŞİTAL SESLERSağlıklı Günlere Doğru Uzanan Bir #cüret Hikâyesi

Sağlıklı Günlere Doğru Uzanan Bir #cüret Hikâyesi

Benim kendi kendime cüret etmeye başlamam bunda üç yıl önceye dayanıyor. Neye mi cüret ettim? Vücudumda yıllar içerisinde farklı hastalıkların yaşattığı girdabı yok etmeye ve tıpkı bir amazon kadını gibi üzerine gitmeye karar verdim. Belki dışarıdan büyük bir değişim gibi görünmeyebilir ancak beslenme düzenini tümüyle değiştirerek yaşam şekli haline getirmek ve bunu sürdürebilmek kolay değildir. Kolay değil diyorum çünkü en basitinden diyet yapan biri bile bir süre devam ettirdikten sonra pes eder, iradesi bir yerde çaresiz kalır ve devam ettiremez. Peki ben ne mi yaptım? Beslenme modelim ile sadece kendimi iyileştirmekle kalmadım, glutensiz ve daha birçok şeysiz yaşamımda topluma örnek olmaya, var olan hastalıkların kaderimiz olmadığına ve başarabileceklerine inandırdım. Hep kendimi, yaşadıklarımı ve yaptıklarımı anlattım, tanımadığım binlerce kişiye farkındalık kazandırmaya ve @glutensiz_yasiyorum hesabım aracılığı ile yapabileceklere, başarabileceklerine inandırdım. Aslında ben onlara ayna olmaya çalıştım, yol gösterici oldum diyebilirim.

Neyse gelelim hikayenin başlangıcına. 25 yıldır sağlık sektörünün tozunu yutan biri olarak tıp okumamış olsam da hastalıklar hakkında sıkı bir bilgiye sahibim. Tabii sağlıkta kurumsal iletişim yapıyor olmamın da bu duruma etkisi büyük. Hal böyle olunca hekimlere ulaşmak ve sağlık sorunlarını çözmek de bir tık daha kolay oluyor. Gel gelelim bir bağışıklık hastalığının ardından peşine gelen yancı hastalıkların (IBS, migren, fibromiyalji, gluten, laktoz, kazein ve diğerleri) vücuttaki etkileri sonrası kendimi dipte ve çaresiz bir halde buldum. Çok çaresizdim evet. Çünkü her gün şiş bir karın, gazlar, sancılar ve bıçak saplanır derecesinde kramplarla günü kurtarmaya ve gün sonunda eve vardığımda ancak cenin pozisyonunda yatarak çaresizce durmaya çalışıyordum.

Glutenin varlığını keşfetmemle değişti her şey. İşte asıl ondan sonra başladı mücadelem. Akşamdan sabaha beslenmemi değiştirdim. Ama bu değişiklik gelip geçici veya üç beş günlük değildi. Ömürlük bir karara imza atmıştım. Bu üç yıllık süreçte derenin altından çok sular aktı. Alışma süreci, ‘acaba yapabilir miyim’ evreleri, peki ne yiyeceğim düşünceleri derken geçen süreç beni bilirkişi durumuna getirdi. Fakat bu sarp ve dikenli yolda ilerlerken sadece gluten içeren hamur işlerini, paketli ürünleri değil, laktoz ve kazein nedenli süt ve süt ürünlerinin tümünü yani tatlıları, bakliyatları ve tamamıyla rafine şekeri bıraktım.

Dışarıdan bakıldığında inanılmaz bir kısıtlama ve pek çoklarının dediği gibi “peki ne yiyorsunuz, bir şey kalmadı ki” durumu yaşandı bu süreçte. Peki sonuç ne oldu biliyor musunuz? Ben başardım, şikayetlerimi yemediklerimle/yiyemediklerimle azaltarak uzun yıllardır kaybettiğim hayat konforumu yeniden kazandım. Ben bu sürecin başında en çok da kaynak bulmakta ve kendime örnek alacağım kişilerin yaptıklarını öğrenmekte zorlandım. Ve istedim ki benim gibi birçok sağlık problemi olan fakat hiçbir adım atmamış ve bu durumu kabullenmiş kişilere destek vermeye çalışayım. İşte @glutensiz_yaşiyorum hesabı da bu düşünce ile doğdu. İlk başlarda yediklerimi ve neler yaparak şikayetlerimi geriletmeyi başardığımı anlatmayı hedeflerken, bir süre sonra kitle büyüdü. Benim tariflerim evlerde aş oldu, çocuklar dahi her yaştan kişiyi sağlıkla besledi, anneleri sevindirdi. Belki de insanlar benim gibi bir örnek görmek istiyorlardı, çünkü biliyorum ki birebir benim sıkıntılarımı yaşayan binler hatta on binler vardı ama ne yapabileceklerinin farkında değillerdi.

Daha çok anlatma isteğim sonucunda www.glutensizyasamak.com adresi ile blog yazıları yazmaya başladım. Böylelikle hem anlattıklarım, hem yaptıklarım ve de yemek tüyolarım ile yol gösterici olmaya devam ettim. Sonra hayat bana yeni bir pencere daha açtı. Nöroloji Dr. Banu Taşçı Fresko ile fibromiyalji hastalığına dair sağlıklı beslenme ilkeleri ve yemek tariflerinin yer alacağı bir kitap çalışmasına giriştik. Bilimsel veriler hocadan kitaptaki tüm glutensiz, laktozsuz ve daha birçok türden yemek tarifi benden. İlgisini çekenler için kitabın yayın tarihini de bu vesile ile iletmiş olayım. Kasım ayı içerisinde raflarda görmeyi hedefliyoruz.

Yani kısacası kendi yaşamımda büyük bir işe kalkışarak #cüret ettim. Yaptıklarımla sadece kendime değil binlerce kişiye farkındalık kazandırmaya çalıştım, emek verdim ve sürekli ürettim. Karşılığında ruhumu besledim, faydalı olabilmenin vermiş olduğu iç huzura ve maneviyata sahip oldum. Benim kendimce güzel bir cümlem var, bu güzel satırları o cümle ile bitirmek istiyorum: “Yiyemediklerim için mutsuz değil, yiyebildiklerim için minnettarım”

Kısacası ben yeni yaşam şeklim ile yeniden mutluluğu ve huzuru yakaladım, darısı yapmak isteyip başaramayanların başına…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read