Ana SayfaDİŞİTAL SESLER1K1D = 1 Kadın 1 Dünya

1K1D = 1 Kadın 1 Dünya

Fortune 50 şirketleri içinde son dönemde yapılan araştırmaya göre; kadınların %44’ü iş yerinde tüm potansiyellerini ortaya koyamadıkları düşüncesindeler ve şirketlere baktığımızda orta ve üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 3 ila 5’i kadın.

The Athena Doctrine’ kitabının yazarları John Gerzema ve Michael D’Antonio, tanrıça Athena’nın temsil ettiği feminen değerlerin 21. Yüzyılın işletim sistemi olduğunu düşünüyor. Maskülen ve feminen algısını ve bu tanımların liderlik, mutluluk, ahlak ve başarı üzerindeki etkilerini araştırmaya karar veriyorlar. Dünya gayri safi hasılasının %65’ini temsil eden 13 ülkede, 26 şehirde toplam 64.000 kişinin katılımıyla gerçekleşen geniş kapsamlı bir çalışma başlatıyorlar.

Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu, feminen ve maskülen özelliklerin dengesinin önemini vurguluyor. Her ikisinin de güçlü yanları olduğu ve kişisel başarı için doğru harmanlanması gerektiği konusunda hemfikirler. Dünyanın farklı coğrafyalarından kişilerin katıldığı anketin sonuçlarına göre, artık insanlar duygularını ve düşüncelerini açıkça paylaşan liderler istiyor. İletişim kurabilecek kadar güçlü liderler. Gizli gündemlerin, günü kurtaran çıkarcı yaklaşımların geride kaldığı, kalıcı çözümlerin üretildiği yeni bir liderlik modeli aranıyor.

Görünen o ki,  iş hayatında yeni değer sistemlerinin kurulduğu bu noktada, özgüvenli ve yetkin kadın liderlerin yetişmesi ancak kadının ve erkeğin, işyerinde feminen prensipleri geliştirmeleriyle mümkün olacak. Kadın liderlerde daha net gözlemlediğimiz yaratıcılık, iş birliği, sezgisellik, duyarlılık, ilişki kurma, takım çalışması, büyük resmi görmek gibi özelliklere daha fazla vurgu yaparak, kadının iş hayatındaki yerini sağlamlaştıracak bir bakış açısı geliştirebilmek zor ama imkansız değil.

Neler Yapılıyor?

Türkiye’de ilk kez kadın hakları savunusu gerçekleştiren ancak hedef kitlesi erkekler olan bir sivil toplum kuruluşu hayata geçirildi. Yanındayız Derneği toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için erkeklerle kadınların yan yana çalışması gerektiğini savunuyor. Derneğin misyonu, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimini geliştirmek. Türkiye’de kadın liderliğinin ve kadın istihdamının gelişebilmesinin önündeki en temel sorunsala dikkat çekerek farkındalık yaratmak için yola çıkan derneğin çalışmalarına iş dünyasından, sanata kadar farklı birçok sektörden tanınmış isimler destek veriyor. Yanındayız Derneği web adresinden de derneği daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Kadın liderliğini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen dernek faaliyetlerinin yanı sıra iş dünyası, ayrımcı bir ifade olan “iş adamı” söylemini bir kenara bırakarak “iş insanı” ifadesini kullanmaya başladı. TÜSİAD gibi birçok dernek ” İş Adamları” ismini “İş İnsanları” olarak değiştirerek farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Kadın İstihdamının ve Kadın Liderliği Artırılmak için Neler Yapılabilir?

Toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmalar yapan kurum ve dernekler her geçen gün artsa da hala yetersiz sayıdalar. Yapılan çalışmalara kadınlar tarafından katılım oranları arttıkça gerçekleştirilecek olan çalışmalar da artacaktır. Bunun yanı sıra iş hayatına anne olduktan sonra ara veren kadınların oranı oldukça yüksek seviyede. Çalışan anne kavramının yaygınlaştırılabilmesi için ücretsiz kreş, doğum raporu izni, süt izni, esnek çalışma vb. yan haklar güçlendirilerek teşviklerin arttırılması kadın çalışanların ve dolayısıyla kadın liderliğinin de önünü açacaktır.

Bir diğer konu ise kadın girişimciliği. Devletin kadın girişimcilere verdiği destekler ve mesleki eğitim kursları kadın girişimciliğinin ciddi anlamda önünü açarak, kadın istihdamına da katkı sağlıyor. Elbette tüm bu gelişmelerin ilerlemesi için en ihtiyaç duyduğumuz şey; istihdam piyasasında, üst düzey yönetim seviyesinde ve siyasette (şimdilik) kadınlara göre daha ön planda olan erkeklerin kadın çalışanlara ve kadın liderliğine olan bakış açısının ve davranış şekillerinin değişmesi. Bu sebeple yapılan çalışmalar umut verici ancak yolumuz oldukça uzun.. Atlantik Okyanusunu tek başına geçmeyi başaran ilk kadın pilot olarak tarihe geçen Amelia Erat’ın da söylediği gibi “En zoru harekete geçme kararıdır, geri kalanı ise sadece kararlılık meselesidir.”

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read