Ana SayfaİLHAM VEREN TOPUKLARKöyden kente bir ilham: Mine Ekinci

Köyden kente bir ilham: Mine Ekinci

Kale Grubu sponsorluğunda hazırladığımız İlham Veren Topuklar köşemizde bu kez Mine Ekinci var. Köy okullarına yönelik başlattığı projelerle eğitimde fırsat eşitliğini hayal eden ve binlerce çocuğa umut olan Ekinci, genç yaşında başardıkları ile hepimize ilham oluyor.

Mine Ekinci kimdir?

Mine Ekinci İstanbul’da doğdu, küçük yaşta Yalova’ya taşındı. Marmara Depremi’nden sonra büyüklerinin köyüne yerleşti ve bundan sonra hayatını hep, tabir-i caizse, ‘bir ayağı köylerde’ geçirdi. Liseyi Robert Koleji’nde yatılı okudu ve üniversiteyi de Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Mine Ekinci, Hürriyet’e verdiği röportajında ‘elit’ okullarda okurken hafta sonları köyüne döndüğünde şahit olduklarının fırsat eşitsizliği konusunda duyarlı hale gelmesinde çok etkili olduğunu söylüyor: “Küçükken bunu değiştirmenin yolunun siyaset olduğunu düşünüyordum. Okumaya başlayınca ben aslında ideallerle ilgilendiğimi anladım. Toplumsal adalet nedir, özgürlük nedir? Bir şeyleri pratiğe dökmekle ilgili istek vardı içimde. Çocuklara ders veriyordum. Sosyal çalışmalarda eğitimin nasıl bir toplumsal dönüşümü sağlayacağını da görüyordum.”

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra artık ne yapmak istediği ile ilgili fikri netti. Bu kararlılıkla ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde eğitim politikaları üzerine yüksek lisans yapmaya başladı. Burada farklı eğitim sistemleri ile işleyen, çeşitli eğitim felsefelerini temel alarak çalışan farklı okulları gözlemleme fırsatı oldu. Yurtdışında ‘birleşmiş sınıf sistemi’ denilen farklı yaş gruplarından çocukların olduğu sınıflar, Türkiye’nin kırsalında zorunluluktan dolayı uygulanıyordu. Mine Ekinci, bunun bir fırsata dönüştürülebileceğini fark etti ve yüksek lisansını tamamlayıp döndüğünde, köy okulları ile ilgili çalışmalarına başladı. Kırsaldaki eğitimin hep dezavantajlarının konuşulmasının yerine, köy okullarındaki ‘zorunlu’ şartların nasıl avantaja çevrilebileceğini artık biliyordu. Amerika’dayken aldığı Sosyal Girişimcilik derslerinin de etkisiyle, KODA’nın ilk adımları atılmaya başlandı.

Ekinci, toplumsal adalet ve özgürlük kavramları üzerine düşündü durdu ve nihayetinde Köy Okulları Değişim Derneği’ni hayata geçirerek, kırsaldaki eğitim kurumlarının imkanlarını geliştirmek için umut dolu çalışmalar yapmaya başladı. Bugün binlerce çocuk ve öğretmen, KODA Köy Okulları Değişim Programı ile ilham verici hikâayelere dahil oluyor.

Mine Ekinci, aynı zamanda 405 (dortyuzbes.com) adlı video-blog sitesinin de kurucu editörlerinden. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü akademisyen ve öğrencilerinin-mezunlarının girişimiyle 2014 yılı sonunda çalışmalara başlamış ve 2015’te yayına girmiş bir bağımsız medya projesi olan sitede pek çok farklı konuda hazırlanmış sohbet formatındaki videolara ve blog yazılarına ulaşmak mümkün.

KODA nedir?

Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA), Aralık 2016’da uzun araştırmalar ve çalışmalar sonunda kuruldu. Kır ve kent okulları arasındaki eğitimde fırsat eşitsizliğinin azaltılmasına öncülük etmeyi hedefleyen KODA, çocuklarla ve öğretmenlerle çeşitli süreçler planlayarak hayallerini gerçekleştiriyor. Çocuklarla yapılan çeşitli atölyeler ve öğretmen buluşmalarında yapılan bilgi alışverişleri, mevcut olanaklarla eğitimin nasıl iyileştirilebileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda yaz şenlikleri ve yaz kampı şeklinde düzenlenen etkinliklerle de eğlenceli ve verimli çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.

Mine Ekinci, kurucusu olduğu KODA ile 2017 yılında  İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’ne layık görüldü.

KODA’nın çalışmalarını takip etmek ve çeşitli projelere destek olmak için web sitesi ve sosyal medya hesapları:

kodegisim.org

facebook.com/kodegisim

twitter.com/kodegisim

instagram.com/kodegisim

medium.com/kodegisim

Bu web sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Dijital Topuklar’a aittir ve sponsorun görüşlerini yansıtmamaktadır.   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read