Ana SayfaİLHAM VEREN TOPUKLARBu ülkeden bir Ayşen Gruda geçti!

Bu ülkeden bir Ayşen Gruda geçti!

Türk sinemasının emektar isimlerinden Ayşen Gruda, geçtiğimiz ay aramızdan ayrıldı. Kale Grubu sponsorluğunda hazırladığımız İlham Veren Topuklar köşemizde bu hafta unutulmaz oyuncuyu anlatmak istedik…

Yeşilçam filmleri hepimizin gözünün bebeği… Kimi zaman hüzünlü, çoğu zaman hepimizi güldüren bu filmlerin en meşhur, en sevilen isimlerinden biriydi Ayşen Gruda. Kendine has güzelliği ve esprileri, başarılı oyunculuğu ve tarzıyla aklımıza kazınan büyük oyuncu, 74 yaşında pankreas kanseri nedeniyle aramızdan ayrıldı.

“Kendimi intihar edeceğim!”, “annem göster ama elletme dedi”, “ay ne hoş adam”, “cinsi sapık” ve kendi icadı olan ‘gerzek!’ sözleri hala dilimizde, sesi ve kahkahası kulaklarımızda…

Ayşen Gruda kimdir?

Ayşen Gruda (ilk ismiyle Ayşen Erman), 30 Kasım 1944 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Henüz çocuk yaşta komşularının taklidini yaparak ailesini güldürürdü ve oyunculuğa doğal bir yeteneği olduğu biliniyordu. 1960’lı yıllarda, Tevfik Bilge’nin Turne Tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı.

1965 yılında Ankara Meydan Tiyatrosu’nda oyuncu olan Yılmaz Gruda ile evlendi ve bu evlilikten Elvan adında bir kız çocukları oldu. Boşandıktan sonra da “Ben artık bu isimle tanınıyorum” diyerek Ayşen Gruda ismini kullanmayı sürdürdü.

1966 yılında “Ve Silahlara Veda” filminde oynayarak ilk kez bir sinema filminde rol aldı.

1977 yılında bir televizon programı için hazırlanan bir skeçte ‘Domates Güzeli Nahide Şerbet’ karakterini canlandırdı ve bu rolüyle meşhur oldu. Yakın zamanda bir röportajında “Domates Güzeli rolü ile ben içimdeki Kavuklu’yu yakaladım” diyen Gruda, sonrasında çeşitli tiyatro oyunları için de teklifler almaya başladı.

Ünlü Yeşilçam yönetmeni Ertem Eğilmez ile tanıştıktan sonra ise kariyerinin dönüm noktasını yaşadı. Yakın dostu Adile Naşit sayesinde ünlü yönetmenle tanışan Gruda, 70’li yılların sonuna doğru Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Süt Kardeşler gibi bugün efsaneleşmiş Yeşilçam filmlerinde oynadı ve artık ülke çapında ünlü bir oyuncu haline geldi. Sonrasında da birçok televizyon dizisi, tiyatro oyunu ve 50’nin üzerinde sinema filminde rol aldı. Türk sinemasının ünlü isimleri Adile Naşit, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Münir Özkul gibi duayen isimlerle pek çok projede yer aldı.

Bir süredir pankreas kanseri ile mücadele eden Ayşen Gruda, 23 Ocak 2019’da aramızdan ayrıldı. Hastalığını duyurmamayı tercih eden oyuncu, ölümünden 5 ay önce Ekşi Sözlük’ün soru-cevap etkinliğine katılarak kendisine sorulan soruları cevaplamıştı.

“Mutlu bir kadınım”

En bilindik filmlerinde Ayşen Gruda’yı hep evlenmek isteyen ama bir türlü evlenemeyen genç kız rollerinde görmüştük. Bu ‘evde kalmış kız’ rollerinin kendisini nasıl etkilediği sorulduğunda ise “ben oynadığım rollerden farklıyım, hayatı, aşkı dolu dolu yaşamış bir kadınım ben” diye cevaplamış, her fırsatta kendisiyle barışık bir kadın olduğunu dillendirmiştir…

Hiç durmadan çalıştı, emek verdi. En son Ekim 2018’de gösterime giren Sevgili Komşum filminde oynadı, ‘Deli Kadın’ adlı interaktif stand-up oyunuyla sahneye çıktı. Aramızdan ayrıldı ama onun enerjisi, bakış açısı ve güzelliği asla unutulmayacak…

Bu web sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Dijital Topuklar’a aittir ve sponsorun görüşlerini yansıtmamaktadır.   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read