Ana SayfaDİŞİTAL BİLGİLERKadın girişimciler açık ara önde!

Kadın girişimciler açık ara önde!

ABD’nin en popüler şirketlerinden biri olan Boston Consulting Group (BCG), yaptığı geniş çaplı bir piyasa araştırmasından sonra ilgi çekici verilere ulaştı. BCG’nin MassChallenge ortaklığı ile yaptığı araştırma sonucuna göre, kadın girişimciler tarafından gerçekleştirilen yatırımlar ve girişimler, erkekler tarafından başlatılanlara göre pek çok açıdan çok daha başarılı oluyor.

Daha önce yine BCG’nin yaptığı bir araştırmada, liderlik pozisyonlarında daha fazla kadın çalışanı bulunan şirketlerin, erkek-egemen şirketlerden çok daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştu. Bu kez BCG, kuruluşunda kadınların yer aldığı şirketlerin performansını inceleyip erkekler tarafından kurulan şirketlerle kıyaslamak üzere kolları sıvadı ve kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.

BCG, ortağı MassChallenge’in birlikte çalıştığı şirketler hakkında topladığı verileri derledi. Bu şirketlerin %42’sinin kuruluşunda her konumdan en az bir kadın kurucu bulunuyordu. Girişimci kadınların ilerleyen zamanlardaki başarılarını arttırmalarına yardımcı olacak veriler elde etmeye odaklanan araştırma, bu sebeple kadınlar tarafından kurulan veya bir kadın ortaklığı ile kurulan şirketlerin verilerine odaklandı.

Eşitsizlik baki ama kadın daha çok ‘kazandırıyor!’

Derlenen bilgilere göre, araştırmaya dahil olan ve kadınların kurduğu ya da koordine ettiği şirketlere yapılan yatırımlar ortalama olarak 935.000 dolardı. Bu rakam ciddi gözükse de, erkek girişimciler tarafından kurulan şirketlere yapılan ortalama 2,1 milyon dolarlık yatırımla kıyaslandığında, elbette az.

Ancak ilgi çekici verilerden biri, kadınların girişimcilerin rol aldığı şirket kuruluşları daha az fon alsa da, uzun vadede daha iyi kar ederek erkekler tarafından kurulan şirketlere nazaran daha fazla kazanıyor.

Araştırma verilerine göre, kadınlar tarafından kurulan şirketlerin beş yıllık kümülatif gelirlerinde ciddi bir farklılık gözlemlendi: 662.000 dolara kıyasla 730.000 dolar. Kadınların kurduğu şirketler, %10 oranında daha fazla üretti ve kazandı.

Araştırmaların sonuçlarına göre, kadın girişimcilerin işlerinin daha başarılı olmasının sebepleri:

·         Kadınlar, yatırımcılar tarafından yöneltilen eleştiri ve geribildirimleri daha yapıcı şekilde ele alıyorlar. Her ne kadar erkeklerin teknik detaylara daha hakim olacağı önyargısı yaygın olsa da, elbette kadınlar da planladıkları işlerle ilgili yeterli donanıma sahip oluyorlar ve bu önyargıların sebep olduğu düşük beklentileri fazlasıyla karşılıyorlar.

·         Araştırmaların ortaya çıkardığı ilginç bir detay da, erkeklerin girişimleri konusunda daha ‘abartılı’ olabildikleri. Kadınlar, erkeklere kıyasla daha gerçekçi beklentilerle konuya giriyor ve aşırı beklentiler yerine makul planlarla yatırımcıları etkiliyorlar. Bu da, ilerleyen zamanlarda beklentilerin gerçekleşmesini kolaylaştırıyor.

·         Kadınlar, doğrudan deneyimli olduğu konularda çalışmayı tercih ediyorlar. Özellikle kozmetik, anne-bebek gibi sektörlerde doğrudan kendi deneyimlerinden yola çıkarak ilerleyen kadınlar, kısa zamanda erkeklere kıyasla daha başarılı oluyorlar.

Uzmanlar, kadın girişimcileri bu avantajları doğru yönetebildikleri taktirde birçok erkek girişimciden daha başarılı olacakları konusunda yüreklendiriyor. İstatistikler, erkek egemen bir dünyada hep erkek başarılarını ön plana çıkarmaya devam ediyor olsa bile, detaylı bakıldığında ve uzun vadede kadınların potansiyelinin çok daha yüksek olduğu açık.

BCG’nin araştırmasından da yola çıkarak kadın girişimcilere sadece şunu söyleyebiliriz; daha cesur olun! Düzen bir günde değişmeyecek ancak zamanla önyargılar yıkılacak ve kadınlar da iş dünyasında erkekler kadar parlayabilecek. Hatta veriler ışığında rahatlıkla söyleyebiliriz ki, parlamaya başladık bile!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read