Ana SayfaDİŞİTAL BİLGİLER"Dijital projeler platonik aşk gibi başlıyor!"

“Dijital projeler platonik aşk gibi başlıyor!”

Dijital çağda markaların ayakta kalabilmesi için, hedef kitleyle buluşacağı alanları ve kullanacağı dili belirlemek hayati önem taşıyor. Bu alanda hizmet veren kuruluşlar da artık neredeyse her gün değişebilen trendleri ve hedef kitleleri takip ederek güncelliklerini koruyabiliyorlar.

Türkiye’de uzun yıllardır iletişim danışmanlığı alanında hizmet veren Artı İletişim Yönetimi’nden Pelin Arslan’a dijital dünya gündemini ve buradan kitlelere ulaşmanın inceliklerini sorduk:

Bir ajans olarak markalarınız için etki lideri seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?
Son yıllarda yaşanan dijital dönüşümle birlikte etki liderleri, beklenmeyen bir büyüme hızıyla iletişimin çok önemli bir parçası haline geldi. Tabii bizim gibi iletişim danışmanlığı hizmeti veren ajanslar için de her zaman olduğu gibi marka, strateji ve hedef kitleden oluşan iletişimin sac ayaklarını dengede tutabilecek partnerlikler kurmak ilk kriter.
Etki liderleriyle bir iletişim yürütmeye karar verdiğimizde duruma sadece takipçi odaklı yaklaşmıyoruz. “Etkileşimi nasıl, marka ile uyumlu bir dili var mı, markanın hedef kitlesiyle buluşmasını sağlayabilir mi?” gibi birçok soruya cevap arıyoruz. Bu sorulara olumlu cevap bulabiliyorsak hemen iletişime geçiyoruz. Etki liderinden de aynı pozitif bakışı bulduğumuzda en doğru zamanda harekete geçiyoruz. Yani her zaman doğallığın, samimiyetin peşinden koşuyoruz.

Dijital projelerde başarıyı nasıl ölçümler ve tanımlarsınız?
Dijital projeler aslında birer platonik aşk gibi başlıyor. Önce ulaşmak istediğiniz hedef için bir hayal kuruyorsunuz, sonra tam da platonik bir aşığın yaptığı gibi sevdiğinizin yaşamını mercek altına alıyorsunuz. Yani tam da “stalklamak” dediğimiz şey! “Acaba şu an ne yapıyor? Ne yapsam onun dikkatini çekerim? Nerelerde takılıyor? İlgi alanları neler?
Kafamızda deli sorularla ulaşmak istediğimiz hedef kitleyi yakın markaja alıyoruz ve sonunda edindiğimiz bilgilerle hayalimizi en süslü ve dikkat çekici hale getirip sevdiğimizin karşısına çıkarıyoruz. İşte o an aşk başlamışsa, başarılı olmuşuz demektir!
Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişiye ulaşmak başarının sırrı. Tabii ki somut bir değerlendirme için medya ölçümlemeleri devreye giriyor.

Markaların yanlış içerik ve etki lideri seçimlerinde nasıl yönlendiriyorsunuz?
İletişim danışmanı olarak durduğumuz yer bu açıdan çok önemli. Artı İletişim Yönetimi olarak hizmet verdiğimiz markalarla kurduğumuz karşılıklı güven sayesinde bu tarz durumları yönetmemiz daha kolay oluyor. İlk cevapta da değindiğimiz gibi markalardan gelen talepleri doğru yer, doğru kişi, doğru zaman gibi noktalarda uyarıyoruz ve ne olması gerektiği ile ilgili çözüm üretiyoruz. Seçimlerin yanlış olduğunu söylemekle kalmıyor alternatif önerilerde bulunuyoruz.

Dijital projeler, geleneksel medya çalışmaları ilişkisini nasıl görüyorsunuz? Herkes dijitale bir şey yapıyor mu?
Dijital dünyanın durdurulamaz büyüklüğü ve oyun alanı sağlaması herkes için çok çekici bir hal almış durumda. Dijital alana özel olarak geliştirilmiş ölçümleme programları, spesifik hedefleme yapabilme olanaklarının cazibesi tartışılmaz. Bu avantajları kullanmak ve trendleri yakalamak isteyen markalar da dijitale adım atıyorlar. Ayrıca “yenilikçi” olmanın yolunun dijitalden geçtiğini anlayanların oranı da yadsınamaz. Yaptığımız hiçbir işin tek bir dinamiği yok, bu yüzden de geleneksel ve yeni medyanın kol kola gitmesi gereken birçok zaman yaşıyoruz.

Dijitale uzak duran markalarınız var mı?
Onlar dijitalden uzak dursa, dijital onlardan uzak duramıyor!
Marka yetkilisi bile olsanız birey olarak özel hayatınızda başka markaların hedef kitlesi içerisinde bir yerlerde yer ediniyorsunuz ve etrafınızda dönen dünya sizi hedefleyen dijital dünyadan etkileniyor. Bu nedenle de dijitalden ne kadar korkan bir marka da olsa trendleri takip etmek ve atıl kalmamak için açılmak durumunda kalıyor. Burada ajansların payı ve emekleri çok büyük. Bir marka dijitalden korkarak yıllardır emek verdiği markasını hiç bilmediği başka bir kuruma, yani ajansa emanet ediyor. Bir süre gözü arkada kalıyor ama verim aldıkça güveni artıyor. Yani aslında her ne kadar uzak duran bir marka dahi olsa, dijitalden fayda gördüğü an işler değişiyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read