Ana SayfaDİŞİTAL BİLGİLEREnerjinizi Tüketen 10 Alışkanlık

Enerjinizi Tüketen 10 Alışkanlık

Günlük üretkenliğinizi arttırmanın en iyi yollarından biri motivasyonunuzu tüketen alışkanlıkları bırakmak. Hayatın dikkat dağıtan şeylerle dolu olması mücadelenin ta kendisidir.

Dikkat dağıtan şeylerin enerjinizi tüketmesine izin vermek gününüzü zorlaştırır. Bunu yerine daha enerjik ve motive olmak için hayatınızda değiştirebileceğiniz şeylere bakın. Bunu yapmak randımanınızı arttıracak ve kendinizi daha iyi hissettirecektir.

İşte size enerji ve motivasyonunuzu gözle görülür ölçüde değiştirecek 10 alışkanlık:

1. Kontrolünüz dışındaki şeyler için endişelenmek.

Hayatın içinde zorlandığınız zamanlar olacaktır. Fakat kontrolünüzün dışındaki şeyler için endişelenmek hiçbir şeyi halletmez.

Başınıza gelen talihsiz bir olay kontrolünüzün dışındadır. Siz ancak bir sonraki adımınıza karar verebilirsiniz. Bu endişeden ve zihninizde sürekli yakınıp duran sesten kurtulmak zordur, fakat olanı kabullenmek size zihinsel alan ve enerji sağlar.

2. Her zaman mükemmeliyetçi olmak.

Her şey mükemmel olmayacaktır. Mükemmelliğin önemli olduğu zamanlar da vardır ama bu genel bir durum değildir. Bu yüzden mükemmel olmak konusunda takıntı olmaktan kaçının. Bu sizi tüketir, çünkü bir şeyi yüzde 95’ten yüzde 100’e taşımak, genellikle en başta 1’den 95’e getirmek kadar enerji ister. Bunun yerine savaşacağınız şeyi siz seçin. Enerjiniz size kalacak ve motivasyonunuz artacak.

3. Başkalarının umursadıkları şeylere takılıp kalmak.

Bir şeyler hakkında konuşan ve şikâyet eden insanlar daima olacaktır. İlgi alanınızda olmayan bir olay ya da durumsa, buna kapılmak sizi tüketir.

Patronlarından şikâyet eden arkadaşlarla geçirilecek 20 dakika bile enerjinizi alır. Olumsuz insanları dinlemek yorucudur. Bu tür durumlardan kaçının. İlgilenmediğiniz konular sizi yormasın ve dikkatinizi dağıtmasın.

4. Yardım edilmek istemeyen insanlara yardım etmek.

Sevdiğiniz biri zor bir dönemden geçiyor olabilir. Ona bir şekilde destek olmak önemlidir. Fakat bu, onu değiştirebileceğiniz anlamına gelmez. Değişim içeriden gerçekleşir.

Zor zamanlarda başkalarına yardım etmek yorucudur. Yardım edemeyeceğiniz durumlarda ısrarcı olmak mantıksız olur. Bazen insanlar da yardımı reddeder. Bu durumlarda öfkelenir ve üzülürsünüz, diğer taraf da daha iyi olmaz.

5. Başkalarının üstü kapalı davranış ve sözlerine fazla dikkat vermek.

Diğerlerinin sözleri ve davranışları canımızı sıkabilir. Bazı durumlarda bu tür sözler ve hareketler kendimize dair değerli şeyler öğretebilir.

Çoğu zaman çoğu meseleya fazla anlam yükleriz. Arkadaşınızın gönderdiği kısa mesajın tonuyla ilgili endişelenmeyin ya da geçen gün yaşadığınız küçük meseleye takılıp kalmayın. bunlar aceleyle ya da kötü bir zamanda gerçekleşmiş olabilir.

Bu tür sözleri ve davranışları düşünüp endişeleneceğiniz zamanlar olabilir fakat savaşlarınızı seçin, küçük şeylerin genellikle önemsiz olduğunu kavrayın. Emin olamadığınızda kafanıza takmak yerine, sorun.

6. Sizi aşağı çeken insanlarla vakit geçirmek.

Son birkaç yıldır sadece birlikte olmaktan zevk aldığım insanlarla zaman geçiriyorum. Bu hep böyle değildi. Girişimcilik kariyerime başlarken, bana para kazandıracak insanlarla çevriliydim. Bu yaşama dair yanlış bir bakış açısı. Her gün kendimden nefret ederdim. Onların beklentilerine uyamamaktan yakınırdım. Bu beni aşağı çekerdi.

Bunun yerine çevrenizde sizi yukarı çeken insanlar olsun. Sizi olduğunuz gibi kabul eden insanlar…

7. Keyif almadığınız işi yapmak.

Zaman zaman keyif almadığınız işleri yapmak kaçınılmaz olabilir. Ancak tam zamanlı işiniz tam da böyleyse, durumu değiştirmeyi denemelisiniz. Haftada ortalama 40 saat çalışıyoruz. Genellikle daha da fazlası oluyor. Bu yüzden size kesinlikle sevdiğiniz işi bulmanızı öneriyorum. Günün 8 saatini karşılığında pek bir şey almadan sizi yoran bir şeyle geçirmek üretkenliğinizi yok eder.

İşinizi bırakın demiyorum, fakat bunun yerine daha fazla zevk alarak yapacağınız bir şey bulmaya çalışın.

8. Sporu atlamak.

Çalar saati kapamak ya da işten spor salona uğramadan doğruca eve gitmek kolay. Böyle yaparak durumu daha kötü hale getiriyorsunuz. Egzersiz yapmak endorfin salgılamanıza neden olur, üzerinizdeki baskıyı azaltan bir zaman yaratır ve daha sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Egzersizlerinizi kaçırmak kötü bir alışkanlıktır, çünkü sizden çok şey götürür. Bunun yerine kendinizi haftada birkaç defa egzersiz yapmaya zorlayın. O an için motive olmak zor gelebilir, ama her zaman bu çabaya değer.

9.Geçmişteki talihsiz olayları düşünmek.

Sürekli geçmişe takılıp kalmak kolaydır. Birilerini suçlamak, mazeret yaratmak ve farklı sonuçlar ummak için alan yaratır. Tıpkı kontrolünüzde olmayan şeyler için endişelenmek gibi, geçmişi düşünüp durmak da fayda sağlamak. Yaşadığınız ana dair motivasyonunuzu tüketir. Var olan durumunuzla ilgili sizi aşağı çeker ve işlerin farklı sonuçlanmasını umar durursunuz.

Bunun yerine yapılabilecek tek şey ileriye gitmek.

Fotoğraf: Pexels.com

10.İnsanlara hayır demekte zorlanmak.

Bizi yorsa da, çevremizdekileri memnun etme ihtiyacı hissederiz. Bu nedenle insanlara hayır demekte zorlanırız. Bu bazen iyi olabilir, çünkü biri konfor alanınızdan çıkarır. Çoğu zaman zarar verir. Kendinizi istemediğiniz işler yaparken ve başkalarının sorumluluğunu almış halde bulursunuz.

Çözüm hayır demeyi öğrenmek. Bu geçiş başta zor olabilir ama insanlar size saygı duyacak. Ayrıca size gözle görülür ölçüde başka şeylere ayırabileceğiniz zaman ve güç kazandıracak.

 

Bu makale entrepreneur.com‘dan Türkçeleştirilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read